The Avra Hotel

Άρθρα

 ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Α. Στην περιοχή Αγίου Νικολάου 8 
• Στη παραθαλάσσια θέση «Πύργος», 2,5 χιλ Β.Α του χωριού σώζονται τα ερείπια της μονής του Αγ. Νικολάου του Χρυσοκάμαρου(14ος αιώνας), απ την οποία πήρε προφανώς το χωριό το όνομα του. Στην ίδια θέση, τα κλασσικά χρόνια, υπήρχε η πόλη Σιγγός που έδωσε το όνομα της στον Σιγγιτικό κόλπο.
Στήν θέση «Βέτρυνο» 2 χιλ. Ν.4. του χωριού, σώζονται ερείπια αρχαίου οικισμού. 
• Τα μετόχια των μονών Κουτλουμουσίου και Ζωγράφου στο δρόμο προς Σάρτη. Είναι κτισίματα του 19ου αι. αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα μοναστηριακής αρχιτεκτονικής. 

Β. Στην περιοχή του Μεταγγιτσίου 
• Το μετόχι της μονής 4ιονυσίου (νερόμυλος). Είναι κτισμένος δίπλα στο ποτάμι 4 χιλ Β.4 του χωριού. Το μετόχι είναι παλιό(αναφέρεται σε έγγραφο του 1569) και εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς το 1947. Μέχρι το 1998 λειτουργούσε κι ο ναός του, αφιερωμένος στον Αη Γιάννη τον Πρόδρομο.
Το εξωκλήσι του Αη Γιώργη. Απ τα πιο παλιά της περιοχής αφού θεμελιώθηκε το 1711 πάνω σε βυζαντινό ναιδρι 

Γ. Στην περιοχή του Ν.Μαρμαρά 
• Το μετόχι της μονής Γρηγορίου. Έπαιξε σημαντικότερο ρόλο κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα. Βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του χωριού και λειτουργεί ακόμα. • • Το νησάκι Κέλυφος, που απέχει 2 μιλια απ την ακτή. Ονομάζεται έτσι γιατί έχει σχήμα χελώνας.

Στην περιοχή της Νικήτης 

• Τα ερείπια της βασιλικής Σωφρονίου, 2,5 χλμ. Ν.Α του χωριού. Ναός του 6ου αι., με υπέροχο ψηφιδωτό δάπεδο. Θεωρείται απ τα σημαντικότερα παλαιοχριστιανικά μνημεία της Μακεδονίας.
Το εξωκλήσι του Αη Γιώργη- κοντά στη βασιλική Σωφρονίου- κτισμένο πάνω στα σωζόμενα ερείπια παλαιοχριστιανικής του 5ου αιώνα 
• Ο ναός της κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο πιο παλιός της Νικήτης (16ου αι. ) με ελάχιστες μα σημαντικές τοιχογραφίες. Σήμερα είναι ο κοιμητηριακός ναός του χωριού. 
• Το εξωκλήσι του Αγ. Παύλου, 11 χιλ. ανατολικά της Νικήτης. Γνωστή περιοχή της, που όπως- λέει η παράδοση- ξεπήδησε από τη γή, όταν ο απόστολος Παύλος κτύπησε με το σπαθί του το βράχο. Σ΄ αυτό το σημείο υπάρχει βρύση του 1713.

ΟΡΕΙΝΟΣ ΟΓΚΟΣ 
Ο κύριος ορεινός όγκος της Σιθωνίας είναι ο Ντραγουδέλης η Ίταμος(811μ.) Χαλέπιος και μαύρη Πεύκη, συστάδες βαλανιδιές και στροβιλιάς. (κουκουναριάς),μα και θαμνώδεις εκτάσεις κουμαριάς, σχίνου, ρεικιού, μυρτιάς κ.α, συνθέτουν μια πανδαισία χρωμάτων κι αρωμάτων 12 Το δέντρο όμως που ξεχωρίζει, ο βασιλιάς της χλωρίδας της Σιθωνίας, είναι ο γηραιός ιταμος, που έδωσε το όνομα του σε όλο το βουνό. Πρόκειται για ένα δέντρο ηλικίας περίπου 2.00 χρόνων, το οποίο σώζεται στην ομώνυμη δασική θέση κι αξίζει κάποιος να ανέβει ως εδώ για να το θαυμάσει. Στην ανάβαση αυτή, αξίζει και μια στάση στον «Πέτρο» (υψόμ 280μ). στον «Καρβουνά» (υψομ567 μ.) στα «Ψαριά» και τέλος στην κορυφή στο «Πυροφυλάκιο».

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ 
Ο επισκέπτης της Σιθωνίας μπορεί να θαυμάσει χαρακτηρίστηκα δείγματα της λαϊκής αρχιτεκτονικής παράδοσης, αφού διασώζονται αρκετά σπίτια του 19ου αι. τόσο παλιά στη Νικήτη, όσο και στον Άγιο Νικόλαο και το Μεταγγίτσι. Την παράσταση όμως σίγουρα κλέβει ο Παρθενώνας. Βρίσκεται σε απόσταση 6χλμ, βόρεια του Ν.Μαρμαρά και διατηρεί ανέπαφη την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του. Το χωριό που σίγουρα είναι το πιο ορεινό (υψομ.350) κι όμως και το πιο παλιό της Σιθωνίας (πρίν το 1300). Εγκαταλείφθηκε απ΄τους κατοίκους του τη δεκαετία του 1960, κι άρχισε να αποκτάει και πάλι ζωή τα τελευταία χρόνια, όταν νέοι (εποχιακοί)κάτοικοι αγόρασαν και αναστήλωσαν αρκετά απ΄τα ερειπωμένα σπίτια.Υπάρχει όμως κι ένας άλλος οικισμός, που μπορεί μνα μην χαρακτηρίζεται «παραδοσιακός», αξίζει όμως της επισκέψεις μας. Πρόκειται για τον οικισμό των «καθηγητών» στη Βουρβουρού. Με σοφό ρυμοτομικό σχέδιο και σπίτια απόλυτα προσαρμοσμένα στο περιβάλλον, θα μπορούσε να είναι οικισμός υπόδειγμα ανάπτυξης μιας σύγχρονης πόλης. 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 
Όπως παλιά έτσι και σήμερα, οι κάτοικοι της Σιθωνίας παράγουν με μεράκι υπέροχα φυτικά προϊόντα. Με άξονα το μελισσοκομικό συνεταιρισμό «ΣΙΘ;Ν», η Σιθωνία σήμερα είναι το σπουδαιότερο κέντρο παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Φυσικό επακόλουθο να υπάρχουν κι αρκετά εργαστήρια κηροπλαστικής. Φημισμένα όμως είναι και τα κρασιά της ειδικά εκείνα του «Πόρτο –Καρρά» που εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Παράγωγο του σταφυλιού είναι το τσίπουρο. Αν παραβρεθεί κάποιος σε ρακοκάζανο την εποχή που βγαίνει το τσίπουρο(Οκτώβριος-Νοέμβριος) θα εντυπωσιαστεί από το τελετουργικό που προβλέπει ξενύχτι με μεζέδες και τραγούδια γύρω από τη φωτιά. Μα και ελαιόδεντρα υπάρχουν άφθονα με αποτέλεσμα να παράγεται αγνό λάδι και ελιές.Ο επισκέπτης της Σιθωνίας θα βρει αγνά κρεατικά και τυροκομικά προϊόντα, ψάρια και θαλασσινά αλιεύματα από πεντακάθαρες θάλασσες. Αλλά και με τα γλυκά τα πάει καλά η Σιθωνία και μάλιστα φημίζεται για το εξαιρετικό ραβανί της.